26 Eylül 2007 Çarşamba

Hazerfan

Mektubat_ı Maveraunnehir'den alıntıdır. mayıs 2002

Benzer bir hikaye de ben anlatayım. Bir gün Hazerfan Ahmet Çelebi, Napolyonu ziyarete gider. Tam karşılaştıkları sırada Napolyon "milletler kahramansız yaşayamaz" der. Hazerfan bu söz üzerine deve derisinden yapılma kanatlarını çıkarır ve sarayın camından aşağı atar. Ve şu sözler dilinden dökülür. "Ben insanı kamil değilim ve olamam da. Ama her epsilon>0 sayısı için insan-ı kamiliyeye epsilon kadar yakınsayabilirim. Eğer epsilonu yeterince küçük seçmezsem tarih beni sorgulayacaktır."
O sırada ünlü Fransız matematikçi Cauchy Almanya Göttingen Üniversitesinde Karl Fredrich Gauss'la dizilerin yakınsaklığı üzerine bir çalışma yapmış; geri dönmüş ve daha yeni içeri girmişti ki Hazerfan'ın sözlerini işitti. Bunun üzerine şu ibret verici sözleri tarihe altın harflerle yazdı; "Üç çeşit insan vardır. 1)Sayı saymayı bilen insan. 2) sayı saymayı bilmeyen insan." Cauchy'nin bu sözüyle gözyaşlarına boğulan Napolyon derhal Hazerfan'ın idam edilmesini emretti. Fransızcası iyi olmamasına rağmen durumu anlayan hazerfan şöyle haykırdı;
"Hakikat nedir? Siz buna Truth diyorsunuz. What is truth? Elbette şunu iyi bilin ki dün dündür, bugün bugündür." Napolyonun gözlerindeki yaşlar biraz durulunca şunları söyleyebildi; "BİR TÜRK DÜNYAYA BEDELDİR"
Ne kadar ibret verici bir hadise değil mi?

Hiç yorum yok: