8 Ekim 2007 Pazartesi

Nesil Teoremi

Eskilerden... aralık 2005

TEORİK BİLGİ:
Konumuz nesillerle ilgili. Nesil ne demek biliyoruz.
Devlez nesil teoremi: (belki benden önce bulan olmuştur ona bişey diyemem)
Şimdi mesela kendinizi düşünün. İnsanlar bölünerek üremediğine göre herkesin bir annesi ve bir babası var. Yani geriye doğru gidersek 2 ata var. Dede ve nineleri sayarsanız bu sayı 4 e çıkar.
Yani ikinci nesilde 4 ata.
Üçüncü nesilde 8 ata olur.
Dördüncü nesilde 16 ata.
.......
n. nesilde 2 üzeri n ata olacağının ispatı aşikar olduğundan, bunu okuyucuya bırakarak geçiyorum.

PEKİŞTİRİCİ ÖRNEK:
Her nesil arasında ortalama 30 yıl olduğunu düşünelim (aslında çoğu zaman 30 dan azdır. mesela babanızla veya annenizle aranızda kaç yaş var?).
O halde mesela 10 nesil öncesine gidince ortalama 300 yıl geriye gitmiş olur muyuz? Oluruz.
Daha geriye gidelim. Mesela 1200 yıl önceye. Kaç nesil geçmiştir? Yaklaşık 40 değil midir? (Matematikçi olmayanlar için: 1200/30=40 ). O halde şimdi bombayı patlatıyorum...

GELİŞTİRİCİ ÖRNEK:
40 nesil öncesinde kaç atamız vardır?
El-cevap: Devlez Nesil Teoremi gereği 2 üzeri 40 atamız var. "Bu ne demek" diyen matematikçi olmayan arkadaşlar için açıklıyorum: 2 üzeri 40 tam olarak 1 099 511 627 776 sayısına eşit. Okuyamadınızsa yardım edeyim; bu sayı "bir trilyon 99 milyar 511 milyon 627 bin 776" diye okunuyor. Şu anda dünyada 7 milyar insan olduğu söylenir. Yani bu sayının yaklaşık 157de biri kadar...

ANALİZ DÜZEYİ:
Şimdi diyeceğim şey "bu kadar insan nereye gitmiş?" falan değil tabi.
Diyeceğim şu:
Hani hep merak ederiz ya "aceba ben kimin soyundan geliyom?" falan diye. Aceba Gıyaseddin Keyhüsrev'in mi, yoksa Sultan Alparslan'ın mı, yoksa Pisagorun mu?
El cevap: Hepsinin olma ihtimali çok yüksek, zira eğer sen mesela Marmara bölgesinde doğmuşsan, 1000 yıl önce Marmara'da yaşamış insanların hebisinin soyundan geliyon demektir. Hatta bazen göçler olduğunu düşünürsek, belki de 2000 yıl önce dünyada yaşamış tüm insanlar, evet yanlış duymadınız tüm insanlar bizim atamızdır desek yanlış olmaz. Çünkü soy geriye doğru bir çizgi gibi gitmiyor ki, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, ..... şeklinde genişleyerek gidiyor. Tabi bazen uzak veya yakın akrabalar evlendiğinden kesişmeler oluyor. İşte trilyonlarca ata nereye gitti sorusunun cevabı burda. Aslında bazı ataları birden fazla saymış oluyoruz vesselam...

PEKİ HOCAM GERÇEK HAYATTA NE İŞİMİZE YARIYOR?:
Güzel bir soru evladım kutlarım. Örneğin bazı insanlar Peygamber Efendimiz (sav) soyundan geldiklerini iddia ederler ya (seyyidler). Aslında mesela O'nun soyunun daha O'ndan 150 yıl sonra Maveraunnehir'e geldiği bilinir. (Maveraunnehir; Orta Asya'da bizim ana yurdumuz).
O halde peygamber soyunun bu millete karışmasının üzerinden 1300 yıl geçmiş. O halde hesabı kitabı tutulmasa da bu Türkiye milletinin hepsi (DNT gereği) seyyiddir dense yanlış olmayabilir. Onun için de bu Türk milleti hem Kantura oğullarından hem de hatem-ül enbiya soyundan gelir (top yekün). Onun için de mübarektir. Onun için de göreceksiniz bakın, az zamanda dünyada layık olduğumuz yere geleceğiz inşallah...
Yarıyo muymuş gerçek hayatta işe? yaaaa....
Nerden nereye....



SONUÇLAR 1:
Bu mevzu ile alakalı şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Az önce gönderdiğim iletide bu milletin topyekün peygamber soyundan geldiğini söyleyeli bi on dakka oldu. Zannediyorum bu iletinin çalkantıları şu dakikalarda başlamıştır. İnsanlar sokaklara dökülüp sevinç gösterileri yapıyorlardır. Ben birazdan camdan dışarı bakıp kontrol ideceğüm.

Lakin akla hemen şööle bi soru gelir:
Madem bu millet top yekün seyyid, o halde aramızda bissürü şerefsiz, hırsız, huysuz, mendebur, mütemerrid fasıklar ve münafıklar, hatta duhul-i ihtimal münkir deyyuslar ne gezmektedir?
El cevap: Evet bu millet DNT gereği topyekün seyyid olabilir. Lakin yine DNT gereği Ebu Leheb, Ebu Cehil vb kişilerin de soyundan göndermeler olabilir. Yani DNT sadece bir insanı değil, örneğin 1000 yıl önce yaşamış ve coğrafi izolasyonların olmadığı tüm insanların soyundan geldiğimizi göstereceğinden, bunların arasında iyi insanlar, hatta peygamberler dahi olabileceği gibi, şerefsizler, kansız, soysuz züppeler dahi olur.
O halde insan çok kişinin soyundan geldiğinden hangi atasının yolundan gitmek isterse onun yolundan gider. Böylece cüz'i irade sırrı da anlaşılabilir.

Ne ise... Bundan binlerce yıl önce yaşamış olan insanların hangilerinin soyundan gelmiyor olabiliriz biliyor musunuz?
Hiç çocuğu olmamış olanların soyundan gelme ihtimalimiz yok.

Sözlerimi şu mısralarla bitirmek arzu ederim:

Hepimiz kardeşiz.
Bu öfke ne diye? desem gerisini siz çıkarırsınız.

Bu arada Maveraunnehir'e, yani Türkler'in içine gelip yerleşen (1200-1300 yıl önce) ilk seyyid atalarımızdan da Allah razı olsun...

Hiç yorum yok: