8 Ekim 2007 Pazartesi

google tarihi

google'ın gizli kalmış tarihine açıklık getirelim inşallah:

şimdi bu google'ın 8 kuşak önceki dedelerinden William Google'ın zamanına geri dönmek lazım.

Sene 1870. William Google o zamanlar köyde muska yazar yitik bulur ve geçimini böyle sağlardı. köyde biri bişey kaybedince William'a gelirler ve o bir muska tasar eder verirdi. böylece kayıp kısa sürede bulunurdu. ancak William'ın oğlu babasından (ona da babasından) kalan bu yeteneğe sahip görünmüyordu. William'ın oğlu Stephan Google daha çok mühendislikle ilgiliydi ancak o dönemde mühendislikte iş yoktu.

bunu bilen William Google bir Kudüs gezisi dönüşünde İstanbul'dan bir motor aldı. bu motor kayıpları bulmaya yarıyordu. hem de muskasız kayıp bulduruyordu.

William motoru köye getirdi. motorun çalışma prensiplerini oğlu Stephan Google'a öğretti. çünkü kendisinden sonra oğlu -muska ilmine vakıf olmadığından- işsiz kalabilirdi. onun için kayıpları bu motor sayesinde bulacaklardı artık.

bu motora arama motoru dediler. tarihin ilk arama motoru...
o zamanlar bu motor mazotla çalışıyordu. motoru çalıştırıp yarım saat ısıttıktan sonra, aranacak nesnenin adı yazılıp search (ara) düğmesine basınca içinden hemen bot tabir edilen örümceğe benzer aletler çıkar, tüm araziyi dolaşır ve birkaç saat içinde nesneyi bulup yerini haber ederlerdi. (sonradan mazota zam gelince Stephanın torunu Juan bu motora gaz taktırmıştır)

gel zaman git zaman teknoloji gelişti ve bu arama motoru bilgisayar ortamına aktarıldı. ve dünyanın en büyük şirketi google bizlere ulaştı...

yukarıdaki hikaye tamamen hayal ürünü olup, google'ın çalışma sistemini somutlaştırarak anlatmaya çalışmaktan başka bir faydası yoktur...

Hiç yorum yok: