Bazı eşhas, öncelikle benim Devlezler Soy Ağacını bu blogda yayınlamamı garip görüp yorum bile yapmışlar. Onları ibret olsun amacıyla silmedim. Sanki kişinin soyunu araştırması, nereden geldiğini bilmeye çalışması günahmış, İslama uygun değilmiş gibi bir hava oluşturmaya çalışmışlar.
Halbuki aksine İslam nesebe yani soya çok önem vermiştir. Zinanın haram olmasının pek çok hikmetinden bir hikmeti de budur. Bir çok islamî hüküm neseble alakadardır. Mesela miras. Mesela nikah. Mesela zekat. Birçoğu da neseble alakalı konu içerir. Mesela hacca gitmek isteyen kadın kendi yakını olan bir erkekle Hacca gidebilir. Mesela kişi kendi babasına, oğluna, kızına zekat veremez. ve saire...
Peygamber Efendimiz (sav) de kendi nesebine önem vermiş, babası ve dedelerinden her zaman hürmetle bahsetmiştir. Akrabalarını ziyaret etmiş, alakayı kesmekten men etmiş, nesebini değiştirene, karıştırana da lanet etmiştir.
Onun için ne peygamberlerin, ne de sıradan insanların nesebini araştırmak günah değildir. Asıl günah olan neseblerin, soyların araştırılmayıp, kayıt altına alınmayıp, kimin kimden olduğunu belirsiz hale getirmektir.
Elbette nesebi boş bir övünç mevzusu, üstünlük taslama yolu olarak görmemek gerekir. Zaten acizane siteye koyduğumuz Devlezler Soy Ağacında da adı geçen atalarımızın hiçbirisi ünlü, bize rant sağlayacak şahsiyetler değildir. Onlar da bizim gibi sıradan Allah'ın kullarıdır. Biz ise onlara hürmet etmeyi Peygamberimizin (sav) bir sünneti bildiğimizden isimlerini oraya yazıp kayıt altına almaya çalışıyor ve bunun sevabını da Allah'dan umuyoruz (cc).
"Dinimiz nesebe son derece önem vermiştir.bir çok fıkhî
ahkam neseb bağına dayanır. Bu sebeple nesebin inkarı, neseblerin böylece
karıştırılması, pek çok haramların işlenmesine, hukukun karışmasının sebebidir.
Bu sebeple nesebi inkar haramdır ve Resullah (s.a.v) öylelerini en ağır bir
lanetle lânetlemiştir.İbn-i Abbas'tan(r.a) gelen bir rivayette; “Resulullah
(s.a.v) buyurdular ki: “kim, kendisini babasından başkasına nisbet ederse (yani onun oğlu olduğunu söylerse) veya mevlasından birini mevla(efendi)edinirse, Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti üzerine olsun.”(1)
Neseb; lugatta nesil, soy sülale, hısımlık, karabet, baba soyu,ata zinciri manalarınadır. Ensab da çoğuludur.Neseb; ailenin kendisine dayandığı en güçlü dayanaktır. Aile fertleri ve aile neseb bağı ile meydana gelir. Neseb, Allah'ın insanlara büyük bir nimetidir. Fertler arasında merhamet, şefkat, yardım bu neseb bağıyla meydana gelir. Neseb ile dünya şenlenir. Sıla-ı Rahim ile huzur artar, hayat
haraketlenir ve canlanır.
Miras hukuku da neseb ile gerçekleşir...“ O, sudan bir beşer yaratıp onu soy sop yapandır. ( Yani onu gerek kan ve gerekse evlilik bağı ile birbirine hısım yapandır). Rabbin herşeye kadirdir."(2) ayeti de ne kadar dikkat çekicidir. İslam neseb'e bu kadar önem veriyorken, Efendimiz (s.a.v) neseb meselesinde böylesine önemle dururken, Efendimiz (s.a.v)'in nesebi üstünde durulmaması mümkün değildir.Hemen hemen bütün “Sîre” kitapları bu mevzuyu enine boyuna anlatırlar. Efendimizden (s.a.v) kendi nesebiyle alakalı pek çok rivayetler vardır."
......
1- Hadis Ansiklopedisi, c:17, shf:337
2-Furkan Suresi:54
Kaynak ve yazının devamı için: http://www.necdeticel.com.tr/sorun_goster.php?id=157
Ali oğlu Hüseyin oğulları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder