23 Kasım 2009 Pazartesi

DAMA


4 yorum:

devlez dedi ki...

Zannediyorum ki:
En az hamle için bir genel yöntem verilemez. Çünkü taşlar ilk durumda rastgele sıralandığına göre, bu sıralama 1, 2, 3, 4, 5, ... şeklinde yani tam da istendik şekilde de olabilir. Böyle bir durumda hiç hamle yapmadan yani sıfır hamle ile taşlar sıralanır. Buna "iyi" başlangıç diyelim. Bazen diyelim ki 1 ve 25 numaralı taşlar yer değiştirmiş halde tahta verilebilir. Bu durumda 1 hamle yeterlidir... Bu da "iyi" başlangıçtır ama ilkinden daha "kötü"dür. Öyle ise genel bir en az hamle veren yöntem belirlenemez diye düşünüyorum. Bu başlangıcın ne kadar "iyi" veya "kötü" olduğuyla ilgilidir.

En iyi strateji uygulanırsa, taşlar en kötü başlangıçta bile en çok 24 hamlede dizilmelidir. 1 i bulunduğu yerden kendi yerine, 2 yi aynı şekilde ... 23 ü aynı şekilde kendi yerine getiririz. Burada şansımızın hep kötü gittiğini ve bir hamlede iki taşı birden gediğine koyamadığımızı düşünüyoruz. Eğer koyabilirsek toplam hamle azalır. Neyse 23 ü de yerleştirince zaten iki kare ve iki taş kalır. Onlardan biri 24 biri 25. Onların da kendi yerlerinde olmadığını düşünsek bile, 24. hamle ile onları yer değiştirir ve kendi yerlerine getiririz. Böylece en kötü başlangıçla bile en fazla 24 hamlede taşı gediklerine koyuveririz.

Akçagil dedi ki...

En az hamle derken şunu kasdediyoruz: Bize rastgele bir diziliş verildiğinde en az hamleyi yapmak için nasıl bir strateji geliştirmemiz lazım?

devlez dedi ki...

Anlıyorum.

Adsız dedi ki...

Bunun bir çözümü vardır umarım.