Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Orta Asya girişimlerine Kazakistan ile devam ediyor. Türkmenistan'ın ardından Kazakistan'da da ekonomik yatırımların yanısıra 34 harfli ortak alfabe konusu gündeme getirilerek Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyoglu ikna edilmeye çalışılıyor. Kazakistan ve Özbekistan, Türkiye'ye karşı mesafeli duruyor ancak bu mesafenin yok edilmesi için Türkiye'yi eskiden yönetenler somut bir girişimde bulunmuyordu. Şimdi ise Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül; bilim adamlarının tavsiyeleri ışığında, Türk Dünyası'nda bir devrim niteliği taşıyan "ortak alfabe" için cumhurbaşkanlığı sıfatını kullanıyor. Bunun yanında kendi kişisel ikna kabiliyeti de var elbette...
Ortak Alfabe:
23 Kasım 2007 'de Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür tarafından Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e sunulan raporun 13. maddesi şöyledir:
"Ortak alfabe konusu sürekli gündemde tutulmalıdır. Kardeş cumhuriyetler Latin alfabesine geçme konusunda oldukça mesafe almış bulunuyorlar. Daha önce Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın bu yöndeki kararlarından sonra, son olarak Kazakistan'ın da aynı yönde adım atması sevindirici bir gelişmedir." "Dil ve alfabe konusunda ortak bir paydada buluşmamızı sağlamak amacıyla ilişkiler her alanda geliştirilmelidir. Daha önce bilimsel toplantılarda ortaya çıkan görüş birliğine paralel şekilde 34 harfli çerçeve alfabe gibi kararlar hayata geçirilmelidir. Bu hususta Türkiye de dahil ülkelerin kendi alfabelerini koruma dirençleri gözlenmektedir. Bu konuda örnek bir davranış sergileyebiliriz, alfabemizde esasen ihtiyaç bulunan iki harfin eklenmesini yeniden düşünebiliriz. Ortak eğitim kitapları, tarih, dil ve edebiyat konularında alınan birçok kararın temenni mahiyetinde kalmış olması, gerçekçi ve kalıcı atılımların yapılmaması büyük bir handikaptır."
Bu güzel projeyi hayata geçirme adına söylen mukaddes sözler tarihe altın harflerle yazılacaktır.
15 Aralık 2007 Cumartesi
Cumhurbaşkanımız Kazakistan'da
Gönderen devlez saat: 12:54
Etiketler: haber-yorum
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder